- Κιότο
- (Kyoto). Πόλη (1.467.705 κάτ. το 2000) της κεντρικής Ιαπωνίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού (4.613 τ. χλμ., 2.644.391 κάτ.) στο νησί Χονσού. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Κάμο (Κάμο-Βάτα), παραποτάμου του Γιόντο, στο σημείο της συμβολής του με τον Κατσούρα. Στα Ν της εκτείνεται η πεδινή λωρίδα που διασχίζει ο Γιόντο, ενώ στα Δ και στα Α δεσπόζει μια οροσειρά μέτριου ύψους. To Κ. θεωρείται μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ιαπωνίας, είναι καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και έδρα αυτοκρατορικού πανεπιστημίου (το οποίο ιδρύθηκε το 1897). Περίφημη είναι η καλλιτεχνική του παραγωγή και η χειροτεχνία του, και ειδικά οι πορσελάνες, τα μεταξωτά, τα κεντήματα και οι λάκες. Αποτελεί επίσης σημαντικό κέντρο τουρισμού και προσκυνήματος, χάρη στους πολυάριθμους (περισσότερους από 2.000) βουδιστικούς και σιντοϊστικούς ναούς του, οι οποίοι είναι πλουσιότατοι σε θρησκευτικές ζωγραφικές παραστάσεις και περιβάλλονται συνήθως από θαυμάσιους κήπους. Φημισμένα αξιοθέατα είναι, μεταξύ άλλων, το ανάκτορο του αυτοκράτορα, η αυτοκρατορική βίλα Kατσούρα με το θαυμάσιο πάρκο της (σχεδιασμένο από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Eνσού), το φρούριο του Nιτζό, οι ναοί Kινκακού, Nταϊτοκού, Xιγκάσι Xονγκάν, Tσιόν και Γκινκακού, καθώς και το ιερό Xεϊάν. Το 1994 δεκαεπτά ιστορικά κτίρια της πόλης ανακηρύχθηκαν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Πρόσφατα η πόλη απέκτησε διάφορα βιομηχανικά συγκροτήματα, κυρίως χημικών προϊόντων, μηχανικών κατασκευών (αεροναυπηγεία) και ηλεκτρικών συσκευών, λόγω της γειτνίασής της με την πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανικά περιοχή της Οσάκα-Κόμπε.
Ιστορία. Ιδρυτής του Κ. ήταν ο αυτοκράτορας Κάμου (781-806), ο οποίος το 794 ανακήρυξε την πόλη νέα πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, θέση την οποία διατήρησε επί χίλια χρόνια, έως το 1868, οπότε πρωτεύουσα ορίστηκε το Τόκιο. Παρά τις αλλεπάλληλες περιπέτειές του (καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές), το Κ. διατήρησε ανέπαφη την πρωταρχική πολεοδομική του συγκρότηση, η οποία είχε ακολουθήσει το υπόδειγμα των κινεζικών πόλεων, με συνεχείς παράλληλες οδούς που διασταυρώνονται καθέτως και με ισχυρό κυκλικό τείχος με δεκαοκτώ πύλες. Λόγω της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς, το Κ. ήταν η μοναδική ιαπωνική μεγαλούπολη η οποία έμεινε ανέπαφη κατά τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Παραδοσιακή τελετή τσαγιού έξω από βουδιστικό ναό στο Κιότο της Ιαπωνίας (φωτ. ΑΠΕ).
Το Κιότο, που ήταν πρωτεύουσα της Ιαπωνίας έως το 1868, παραμένει το σημαντικότερο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της χώρας.
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ Αόι στο Κιότο (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.